Coworking – prijetno in koristno delo

by , under Podjetništvo

Že več let sem samostojna podjetnica. V podjetju delam sama, saj za širitev zaenkrat ni bilo niti priložnosti niti potrebe, svoje poslovne prostore pa imam doma – pravzaprav opravljam delo preko računalnika kar v svoji lastni dnevni sobi, stranke pa me običajno najdejo preko spleta. Delo doma seveda prinaša številne prednosti, še zlasti zato, ker imam dva šoloobvezna otroka, po drugi strani pa je pogosto tudi neprijetno – predvsem zaradi tega, ker sem (razen jutranje kave s prijateljico, ki ravno tako dela od doma) precej izolirana od drugih ljudi. Včasih se mi zaradi tega zdi, da je moj stik s svetom postal popolnoma digitalen: komuniciram zgolj preko spleta, v realnem življenju pa le redko spoznavam nove ljudi. In to je lahko precej nenavadno, še zlasti, če si sicer odprt človek, ki se rad druži in tudi »v živo« poklepeta o svojih zamislih.

Pred nekaj časa pa se je v našem kraju na pobudo nekaj samostojnih podjetnikov pričela ustanavljati coworking skupina. To pomeni, da smo se podjetniki pričeli povezovati v neformalno skupino, ki si želi delovati bližje skupaj. Ugotovili smo namreč, da je lahko povezovanje izjemno koristno, tako v družabnem kot v podjetniškem smislu, saj nam lahko prinese številne ugodnosti.

Glavna prednost, ki jo prinaša povezovanje, je v tem, da smo se pričeli družiti in si izmenjevati ideje – in kljub temu, da pokrivamo precej različna področja, se je hitro izkazalo, da lahko najdemo skupne točke, eden drugemu pomagamo pri idejah in njihovem uresničevanju, marsikdaj pa drug drugemu tudi priporočimo stranke.

Naslednji pomemben korak je bil ta, da smo se odločili najeti skupne poslovne prostore. Zaradi lastnosti naših podjetij smo v prvi fazi najeli večji prostor, namenjen pisarnam, ki si ga zaenkrat deli sedem samostojnih podjetnikov, kasneje pa si želimo najeti tudi prostor, ki bo namenjen podjetnikom, ki potrebujejo prostor za manjše delavnice. In zakaj je to tako pomembno? Zato, ker coworking v podjetniškem smislu prinaša sobivanje, ki je praktično zaradi zmanjševanja stroškov, hkrati pa druženje »ljudi z različnih vetrov« v isti pisarni prinaša obilo druženja in obilo novih idej. Kadar pri svojem poslu naletiš na težavo, se lahko takoj posvetuješ s podjetniki, ki sedijo za sosednjimi mizami. Kadar imaš novo zamisel, jih lahko takoj povprašaš za mnenje. Kadar zahteva ideja večji finančni vložek, jih lahko povprašaš, ali bi bili pri njej pripravljeni sodelovati in vložiti sredstva. In nenazadnje – nikoli več se ne počutiš osamljenega in izoliranega od resničnega sveta.

Sodelovanje in povezovanje podjetnikov se tako v svetu kot v številnih krajih pri nas kaže za izjemno uspešno obliko, v katero se podaja vse več majhnih podjetnikov, ki si želijo izboljšati svoje pogoje za delo in tudi sodelovanje na lokalni ravni. In prav to, da gre za vzajemnost na lokalni ravni, je še posebej pomembno. V času, ko so velika industrijska podjetja v marsikaterem kraju propadla in so majhne občine odvisne predvsem od delovnih mest in dobička, ki jih ustvarjajo posamezniki oziroma samostojni podjetniki, je lahko želja, da se razvijamo skupaj in s pomočjo drug drugega, gonilo napredka – časi, ko je vsakdo skrbel zgolj zase in se ni oziral na druge, so minili.

Leave a Reply