Majhni računalniki za majhne pisarne

by , under Pisarniška oprema

V sodobnih pisarnah so prenosniki najbolj nepogrešljiva oprema, saj brez teh naprav pogosto ne moremo niti pričeti z delom. Ne glede na to, s katero dejavnostjo se podjetje ukvarja, so računalniki pomemben del v vsaj enem izmed členov delovnega procesa, zato je vsekakor pomembno, da so pisarne opremljene s primernimi računalniki. Pri tem pridevnik primeren ne pomeni le najzmogljivejši, temveč dobesedno najprimernejši za potrebe pisarne.

Če za svoje delo skoraj vsa podjetja uporabljajo računalnik, pa mora biti ta računalnik le v redkih primerih zelo zmogljiv. Izjema so seveda računalniki v podjetjih, ki se ukvarjajo z modeliranjem, glasbeno in video produkcijo, zahtevnejšimi simulacijami in kalkulacijami in tako naprej. Večina sodobnih pisarn pa računalnik potrebuje za prikladno poimenovana »pisarniška« opravila. Takšna opravila navadno ne terjajo zmogljivega računalnika, saj gre za računalniško nezahtevno urejanje dokumentov, brskanje po spletu, pregledovanje elektronske pošte, spremljanje stanja zaloge, naročil in podobno. Takšna opravila brez težav hitro izvršijo že sodobni računalniki nižjega cenovnega razreda, zato je morda bolje, da se pri nakupu nove pisarniške opreme posvetimo pomembnejšim dejavnikom, ki vplivajo na nakup računalnika. V manjših pisarnah je prav gotovo treba upoštevati tudi prostor, ki ga bo nova pridobitev zajela. Običajni osebni računalniki so precej veliki in nerodni, zato na pisalno mizo nikakor ne sodijo, pa tudi pod njo zavzamejo veliko prostora in lahko povzročijo obilo nevšečnosti z nepregledno množico kablov. Nadalje so takšni računalniki navadno precej potratni z električno energijo, pa tudi glasni in vroči. Zato je dobro pri opremljanju pisarne paziti tudi na te dejavnike – za potrebe manjših pisarn bodo bolj primerni manjši računalniki, ki jih lahko postavimo kar na pisalno mizo, njihovo delovanje pa je tiho in dovolj zmogljivo. Pa še manj električne energije porabijo, kar je pri dolgotrajni uporabi zelo pomembno.

Takšni računalniki so na voljo v manjših ohišjih, še vedno pa zagotavljajo zadostno zmogljivost za pisarniška opravila, saj združujejo zmogljivost velikih osebnih računalnikov in praktičnost ter varčnost prenosnikov.

Leave a Reply