Vrste toplotnih črpalk

by , under Uncategorized

Toplotne črpalke so vse bolj priljubljene in morda se boste nekega dne zanjo odločili tudi vi. Ne glede na to, ali se nad to napravo navdušujete bolj ali manj, je pomembno, da ste soočeni z najkoristnejšimi podatki. Ti vas lahko spodbudijo k temu, da pričnete razmišljati o čim prejšnji namestitvi naprave.

Sicer pa toplotne naprave delimo glede na to, kateri vir se pri delovanju izrablja za črpanje toplote in seveda, kam se ta toplota tudi oddaja.

Tri vrste toplotnih črpalk

Za toplotne črpalke zrak-zrak je značilno, da toploto pridobivajo iz zraka in tudi zrak ogrevajo. Drugi tip črpalk so črpalke zrak-voda. Te toploto prav tako črpajo iz zraka, ogrevajo pa vodo. Na voljo so tudi toplotne črpalke na zemeljski vir. Te toploto pridobivajo iz zemlje, ogrevajo pa tako vodo kot tudi zrak.

In če bi nas vprašali, katera vrsta toplotnih črpalk je najboljša, odgovora ne moremo podati kar tako. Strokovnjaki vam bodo dejali, da je najboljša toplotna črpalka tista, ki glede na svoj vir doseže najboljšo učinkovitost svojega delovanja. Lahko rečemo, da med najzanesljivejše vire sodi podtalnica. Po drugi strani pa drži, da toplotnih črpalk z viri na vodo ne moremo nameščati kar povsod. Super članek o delovanju toplotne črpalke si oglejte tukaj https://www.atlas-trading.si/kako-deluje-toplotna-crpalka.

Cena in montaža toplotnih črpalk

Cene za toplotne črpalke so lahko zelo različne. Vsekakor pa je cena najbolj odvisna od vrste in od moči. Najcenejše črpalke bi vas stale nekje med 4000 do 5000 evrov. Močnejše toplotne črpalke pa lahko stanejo nekje do 20000 evrov. Pri odločitvi oziroma nakupu in montaži toplotne črpalke je zelo dobro vedeti, da imate tudi možnost pridobitve subvencije Eko sklada. Prav tako pomembno pa je tudi, da se zavedate, kako zelo učinkovita je toplotna črpalka na dolgi rok uporabe. Strošek ogrevanja s toplotno črpalko je namreč veliko nižji v primerjavi z drugimi možnostmi. To vam bodo najbolje znali povedati vsi tisti, ki toplotne črpalke že uporabljajo.

Leave a Reply