Kako izgleda poklic odvetnika

by , under Pravo

Ste dijak ali študent, pa se odločate o šolanju, ter vas zanima pravo in z njim povezane teme? Ali radi svetujete in pomagate ljudem pri težavah? Bi se po končanem šolanju radi zaposlili v službi, ki ima veliko povezav s pravom in podobnimi temami? Postanete veseli ob izrazu odvetniška pisarna? Potem vam bo poklic odvetnika zagotovo všeč. Ta je pravnik, ki ima pravniški državni izpit. Odvetnik je tudi član odvetniške zbornice. Če mislite, da bi vas delo v odvetniški pisarni zanimalo, potem si preberite nadaljevanje članka, kjer boste izvedeli veliko več o samem poklicu.

odvetnik podpisuje pogodbo

Kaj odvetnik sploh počne?

V strokovnem pomenu pravnik pomaga strankam oziroma osebam, ki ga najamejo pri pravnih problemih na sodiščih in drugih podobnih ustanovah. Skratka, na čim boljši način pomaga stranki, ki ima z nekom problem (podjetje, posameznik, prakse) da bo vse v skladu z zakoni in pravili na sodišču. Odvetnik je zaupanja vreden poklic. Na delovnem mestu, običajno v odvetniški pisarni sestavlja različne vrste pogodb, oporoke, gospodarske pogodbe, ter je tudi sam prisoten na sodišču poleg svojega klienta. Glavno vodilo odvetniškega dela pa je zaupanje njegove stranke, saj le-ta želi, da bi se vsi osebni podatki, ki jih je posredovala odvetniku ostala tajna, kot morajo storiti tudi ostali zaposleni v odvetniški pisarni. Odvetnik se namreč lahko zaposli sam v svojem prostoru, ki se imenuje odvetniška pisarna, lahko pa se zaposli v podjetju z več odvetniki, vendar tudi tam najpogosteje opravlja delo v svoji pisarni. Veliko odvetnikov se med seboj združuje v odvetniške družbe. Odvetnik ali odvetnica v dopoldanskem času po navadi delo opravljata na sodišču, popoldne pa v svoji pisarni, kjer ga lahko v uradnih urah obiščejo tudi stranke, če se želijo posvetovati z njim.

Specializirani odvetniki? Kakšne odvetniške pisarne obstajajo

Obstajajo različni tipi odvetnikov, kot je naprimer odvetnik za civilno pravo, za gospodarsko pravo, delovno pravo in še kakšno. Vsak izmed teh odvetnikov je specializiran za določeno nišo. Veliko odvetnikov se ukvarja z več smermi prava, običajno pa se morajo naučiti res veliko stvari, zato je večina specializiranih za določen tip prava, ali pa je v njihovih pisarnah zaposlenih več pravnikov.

Kakšna orodja pravniki uporabljajo pri svojem delu?

Pri delu odvetnik uporablja računalnik, ostalo pisarniško opremo, vse pogosteje pa tudi prevozno sredstvo. Pri zastopanju na sodišču pravnik potrebuje tudi odvetniško togo. To je posebno oblačilo, ki ga mora odvetnik nositi v skladu z zakoni, ki določajo oblačenje na sodišču. Seveda ne moremo mimo celega kupa knjig in zakonov, ki jih odvetniki rabijo pri svojem delu. Logično je, da si ne bodo vsega zapomnili na pamet, zato potrebujejo veliko zakonikov in pravnih knjig.

delo v odvetniški pisarni

Kako postati odvetnik in se zaposliti v odvetniški pisarni?

Odvetnik lahko postanete po opravljenem študiju prava in pravniškem državnem izpitu. Vendar tu še ni konec. Po tem obdobju potencialnega kandidata za odvetnika čaka še štiriletna faza pridobivanja izkušenj, od katerega mora biti vsaj eno leto pri drugem, že uveljavljenem odvetniku.

Za odvetnika se lahko izšolate na pravni fakulteti v Ljubljani ali Mariboru ter na evropski pravni fakulteti v Novi Gorici.df

Leave a Reply