Ločitev in delitev premoženja

by , under Pravo

Zakonska zveza je nekaj najlepšega, kar nas lahko doleti. Zakonca, ki ohranjata še leta po poroki medsebojno intimo, zaupanje, ljubezen ter spoštovanje imata običajno dolg in uspešen zakon. Žal pa se mlajši pari vse pogosteje raje kot za iskanje rešitve odločijo za ločitev. Celoten postopek ločitve je lahko dolgotrajen in zapleten.

Odvetniki zakonski par vedno spodbujajo k mirni in sporazumni ločitvi, ki poteka hitro in brez večjih zapletov. Vsekakor pa se to zgodi le v malo primerih. Par, ki se ločuje je običajno prizadet in jezen. Če je za ločitev kriva nezvestoba enega izmed partnerjev, je še toliko težje prenesti celotno situacijo. Najhuje se par sporeče, ko pride na vrsto delitev premoženja in skrbništvo nad otroki. 

Pravična delitev premoženja

Zakonski par ima običajno v lasti skupno premoženje, ki se mora po ločitvi pravično razdeliti. Da delitev premoženja poteka mirno in gladko, je priporočljivo, da si vsak partner najame dobrega odvetnika, ki mu bo pomagal, da si bo izboril, to kar si želi.

Ob ločitvi se namreč odpre vrsto vprašanj, na katera ni enostavno odgovoriti. Pari sprašujejo, kaj narediti s kreditom, ki še vedno ni odplačan. To je velikokrat pereče vprašanje, ki potrebuje strokovno podkovano pomoč odvetnika.

Kaj spada v skupno delitev premoženja?

Veliko parov ne ve točno, kaj pomeni skupno premoženje. To je strokovno gledano vsa skupna lastnina, ki sta jo partnerja ustvarila skupaj v trajanju zakonske zveze. Lahko gre za nepremičnino, na primer skupna hiša ali stanovanje. Lahko pa seveda razpravljamo o delitvi premičnin, kot je na primer avtomobil.

Poleg tega pa moramo vedeti, da se v skupno premoženje vključi tudi vse prihranke, plačo in v primeru lastnega podjetja, dobiček od podjetja ter tudi pohištvo, bela tehnika in še bi lahko naštevali. Vsekakor je delitev premoženja tudi v sporazumni ločitvi pomembna tematika in zato par potrebuje pomoč odvetnika. Več o delitvi premoženja si preberite na povezavi tukaj.

Leave a Reply