Nežni in prikupni hišni zajčki

by , under Uncategorized

Hišni zajčki oziroma hišni kunci so vse pogostejša zamenjava za pse ali mačke, ki jih sprejemamo v svoj dom. Zajčki so nežna, prikupna, mehka ter prijazna izbira hišnega ljubljenčka. Kljub temu pa se je dobro zavedati, da gre za živo bitje in ne za plišasto igračo ter da je treba zanj vsakodnevno dobro poskrbeti.

Življenjska doba hišnih kuncev je nekje med 8 in 12 let. Preden ga prinesete na dom zato res dobro premislite, ali boste zanj imeli dovolj časa, da ga ustrezno oskrbite. Zajčku je namreč tako kot drugim malim živalim treba ponuditi varno in prijazno življenjsko okolje. Ker imajo kunci dobro razvite sprednje zobe, je njihov ugriz v prst vse prej kot nežen. Majhnega otroka zato vedno spremljajte pri opazovanju zajčka.

Prehrana hišnega zajčka

Kunci so rastlinojede živali. Potrebno jim je zagotoviti čim bolj naravno ter zdravo zajčjo prehrano – takšno, ki vsebuje veliko surovih vlaknin. Odličen vir takšnih snovi so seno, travne zeli, zelenjava in sadje. V specializiranih prodajalnah za male živali so na voljo briketi za zajčke in drugi priboljški, a osnova prehranjevanja naj bo vedno seno.

Zajčji zobki ves čas rastejo – tudi do 3 milimetre na teden, zato jih redno brusi, k temu pa zagotovo dobro pripomore vlakninasta prehrana. Dovolj groba hrana za to je seno pa tudi travne zeli. Kunec to lahko temeljito prežveči, njegova zobna ploskev pa se tako povsem enakomerno obnavlja.

Bivalno okolje hišnega zajčka

Zajčka imate lahko v stanovanju, vendar mu morate skozi dan omogočiti dovolj gibanja. Kletka naj bo čim večja, gnezdo zanj lahko uredite tudi v večjem zaboju. Dno kletke je treba prekriti s peleti – nekje do 3 centimetre debeline. Peleti morajo učinkovito vpijati vlago ter neprijetne vonjave.

V kletko zajčku postavite posodico s hrano in hiško, kamor se lahko skrije. Kletka naj bo prekrita z mrežo, nanjo namestite še ustrezno posodico z vodo. Z notranje strani kletke pa še stojalo za stopnišče s posipom. Za posip lahko uporabite papirnate ali pa lesene pelete.

Leave a Reply